Yksi kana ja kolme ateriaa

Synopsis

Leskirouva Edith kuolee. Hänen kolme eripuraista sukulaistaan löytävät jäämistöstä tuoreen testamentin, jossa ainoa edunsaaja on taloudenhoitaja Lili. Sukulaiset yhdistävät voimansa, hävittävät paperin häijyllä tavalla ja jäävät siihen uskoon, että ovat itse aiemman testamentin mukaisesti ainoita perijöitä. Naapurissa asuva puuseppä Andrei kunnioittaa Edithin muistoa tekemällä tälle arkun ja saa siihen pehmikkeeksi vanhat, höyhentäytteiset sohvatyynyt.

Perunkirjoitukseen ilmestyy kolme testamenttia, joista yksi on vanhentunut ja yksi väärennetty. Vain Edithin lääkärin esittämä testamentti on pätevä. Sen mukaan lääkärin johtama kissayhdistys perii kaiken muun paitsi sohvatyynyt, jotka Edith on määrännyt Lilille. Lili loukkaantuu moisesta perinnöstä, mutta sukulaiset kauhistuvat tajutessaan, että sohvatyynyt ovat palaneet arkun mukana tuhkaksi.

Kun perintö näyttää menevän kissoille, sukulaiset kääntävät kelkkansa, kertovat hävittämästään testamentista ja vaativat perinnön antamista Lilille. Ilman testamenttia se ei kuitenkaan ole mahdollista, joten kissayhdistys saa kaiken. Paikalle saapuu pankin lähetti, jolla on yllättäviä tietoja vainajan raha-asioista.

Perunkirjoituksen jälkeen Lili ja Andrei huomaavat, että kaikenlaisilla unelmilla on taipumus toteutua. Vain höyhen jää ilmaan leijailemaan, kun he kiiruhtavat iltajunalle ja kohti yhteistä elämää. Näytelmän rikoksia pohtiessaan katsoja voi miettiä niiden roolia oikeudenmukaisuuden toteutumisessa.

Henkilöt

Edith, leskirouva
Lili, Edithin taloudenhoitaja
Andrei, Edithin naapuri, puuseppä
Julia, Edithin siskontyttö
Jonas, Edithin veljenpoika
Ruben, Edithin serkunpoika
Tuomari
Lääkäri
Pankin lähetti

Näytelmän käsikirjoitus on helppo muuttaa esimerkiksi kahdelle naiselle ja seitsemälle miehelle, kahdelle miehelle ja seitsemälle naiselle tai jollekin kokoonpanolle siltä väliltä. Muutoksista on sovittava kirjailijan kanssa. Näytelmän tekijänoikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat.

Komedia Yksi kana ja kolme ateriaa voitti jaetun ensimmäisen palkinnon Kouvolan Dekkaripäivien rikosaiheisessa näytelmäkilpailussa 2014.

Näytelmän käsikirjoitus ei tule tälle sivustolle. Teatterit saavat sen luettavakseen Sunklosta tai Näytelmät.fi-verkkopalvelusta.