Odotettavissa iltaan asti

Näytelmässä Odotettavissa iltaan asti kuusi ihmistä tulee paikkaan, jossa kenenkään heistä ei juuri silloin pitäisi olla, ja tuon päivän jälkeen heidän elämänsä ei ole enää ennallaan.

Veijo tulee mökilleen nuoren naisen, Tintin, kanssa. Suunnitelmat kahdenkeskisestä salaisesta viikonlopusta eivät toteudu, kun samaan paikkaan tulevat rippikoulusta eksynyt pastori ja työkeikalla oleva rosvo. Näiden kanssa Veijo vielä osaisi neuvotella, mutta kun mökille ilmaantuvat yllättäen Veijon Sirkka-vaimo ja Helmi-anoppi, Veijo piiloutuu hätäpäissään kellariin. Tintti, pastori ja rosvo huomaavat pian olevansa hyväuskoisen Sirkan huolenpidon kohteena, mutta lopulta kaikki paljastuu, ja itse kunkin on aika aloittaa uusi elämä.

Henkilöt

Veijo, halpahallikauppias
Tintti, Veijon alainen
Sirkka, Veijon vaimo
Helmi, Sirkan äiti
Mäkelä, pastori
Roope, rantarosvo

Näytelmä Odotettavissa iltaan asti on palkittu jaetulla 2. palkinnolla Mäntyharjun näytelmäkerho ry:n ja kulttuuritoimen järjestämässä näytelmäkirjoituskilpailussa 1999. (Ensimmäistä palkintoa ei jaettu.) Kilpailussa näytelmä oli työnimellä Kellarikuninkaan huonompi päivä.

Tuomariston (dramaturgi Marja-Kaarina Mykkänen, toimittaja-kirjailija Tuula Saarikoski, Mäntyharjun Näytelmäkerhon pj. Pertti Lahti sekä kunnan kulttuurisihteeri Juha Vallin) lausunto: Kellarikuninkaan huonompi päivä on näytelmällisesti kaikkein valmiin, lämminhenkinen komedia. Näytelmässä on sopiva määrä ehjiä roolihenkilöitä. Siitä huolimatta myös näyttelijöille jää tilaa kasvattaa roolia. Teksti antaa mahdollisuuden jännitteiden luomiseksi. Näytelmän hauskuus on enemmän tilanteissa ja jännitteissä kuin sanasutkauksissa.